Boya Rehberi – Duvar, Tavan, ve Kapı Nasıl Boyanır
Boya Rehberi bazen duvarlarımız kirlendiği için bazen de renk değiştirmek için evimizi boyarız. Evimizin duvarlarının da zamanla bakıma ihtiyacı oluyor belirli aralıklar da tamir ve badana boya yapılması gerekiyor. Peki tamir ve badana nasıl yapılıyor. Evleri güzelleştirmenin en iyi yolu şık ve güzel duvarlara sahip olmaktan geçer. Yeşil Dekor olarak bu yazımız da evinizi güzelleştirmeniz için size boya rehberi olacak Duvar, Tavan, ve Kapı Nasıl Boyanır anlatmaya çalışacağız.
Renk Seçimi Nasıl Yapılır
Badana işlerinde en önemli faktörlerden biri renk tonu tercihidir. Renk seçimi yaparken şunu bilmelisiniz kullanacağınız renk tonu evinizin tüm atmosferini değiştirecektir. Bu yüzde renk seçimi yaparken çok seçici olmalısınız ve kesinlikle acele etmemelisiniz. Eviniz de eğer tek renk kullanmayı düşünüyorsanız evinize genel olarak uyumlu bir renk tercih etmelisiniz. Fakat eğer her oda da farklı bir renk tonu kullanmayı düşünüyorsanız.
O zaman sadece o odanın perdelerine ve diğer eşyalarına uyumlu renk tonlarını tercih etmelisiniz. Renk seçimi yaparken evinizi bir bütün olarak düşünmelisiniz. Ayrıca şunu belirteyim başka bir evde gördüğünüz duvar rengi sizin eviniz de çok farklı görünebilir. Bunun sebebi ışık yansımasıdır ve evin mobilyalarıdır vede diğer faktörlerdir. Eviniz de bir rengin nasıl durduğunu anlamanın en iyi yolu bir duvarı boyamak ve sonucunu görmektir. İmkanınız varsa eğer bir odayı komple boyayıp sonucunu görüp kararınızı ona göre verebilirsiniz. Renk seçmenin en garantili yolu boyanmış duvar da görerek karar vermektir.
Badanaya Hazırlık Nasıl Yapılır
Evinizin badanasını yapmaya karar verdikten sonra bir ön hazırlık yapmalısınız. Ön hazırlıktan kastımız malzeme alımı ve mekanı badanaya uygun hale getirmektir. Uygulamada kullanacağınız ürünler ve malzemeler için bir liste hazırlayıp satın almakla işe başlamalısınız. Malzemeleri yeteri kadar almak için boyanacak alanın m2 ölçülerini bilmelisiniz. Bu işlemi tavan ve duvarlarınızın eni ile boyunu çarparak öğrenebilirsiniz.
Eksik veya gereksiz fazla malzeme almamak için evinizin ölçüleri mutlaka bilmelisiniz. Malzemeleri aldıktan sonra işe evinizdeki eşyaları toplamakla başlamalısınız. Size önerimiz evinizi bölüm bölüm badanasını yapmanızdır, bu şekilde eviniz fazla karışmayacaktır. Şunu unutmamalısınız badana işlemleri 2-3 gün sürmektedir bu süre zarfında eviniz de yaşayabilmeniz için evinizin bir bölümünün kullanıma açık olması gerekiyor. Bu yüzden evinizi badana yaparken oda oda badana yapmaya çalışın.
Ev Toplama ve Kapama İşlemleri
Boyanacak odanın içindeki küçük eşyaları başka bir odaya boşaltın. Sonra odadan çıkaramadığınız büyük eşyaları ise odanın ortasına çekin çekmek için patates veya bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Daha sonra eşyaların üzerlerini ince naylon branda ile kaplayın. Branda eşyalarınızı boya sıçramalarından koruyacaktır. Yerleri de kalın naylon branda ile kaplayıp uçlarını süpürgelikle birlikte maskeleme bandıyla bantlamalısınız. Kestirme yaparken size kolaylık olması için kapı, pencere, ve sabit eşyalarınızın kenarlarına da maskeleme bandı çekin.
Tavan ve Duvar Tamiri Nasıl Yapılır
Toplama ve kaplama işleri bittikten sonra tavan ve duvarlardaki kabarık ve çatlak yerleri kazımakla işe devam etmelisiniz. Spatula veya raspa yardımı ile tüm duvar ve tavandaki hasarlı bölümleri iyice kazıyıp daha sonra hafif ıslatarak tozunu almalısınız. Tozunu aldıktan sonra bu yerlere uygun olarak derin olan çukurlara sıva doldurun. Kazıdığınız yerlerin yüzeysel olan bölümlerine ise saten alçı doldurun. Çukurların tam dolması için 2-3 defa alçı uygulamasını tekrarlayın. Alçı tamirlerinin kuruması için işlemlere ara verin.
Zımpara Nasıl Yapılır
Alçı tamir yerleri iyice kuruduktan sonra yüzeye uygun zımpara ile tüm yüzeyi zımpara yapın. Zımpara olarak 120 – 180 numara zımpara kullanabilirsiniz. Zımpara uygulamasını yüzeyde bir daire şekli çizerek yapmalısınız. Kesinlikle ileri geri yaparak zımpara yapmamalısınız. Eğer yaparsanız duvar yüzeyin de kapanmayan çizikler oluşacaktır.
Zımpara uygulaması esnasında mutlaka iş gözlüğü iş eldiveni ve toz maskesi kullanmalısınız. Ayrıca bu tür uygulamalar yaptığınız da bol bol yoğurt tüketmelisiniz. Zımpara uygulamasını duvardaki pürüzler yok oluncaya kadar yapmalısınız. Zımpara işlemleri bittikten sonra tüm yüzeyin tozunu temizlemelisiniz. Daha sonra astar uygulamasına başlayabilirsiniz.
Astar Boya Nasıl Yapılır
Zımparadan sonra boyanın duvarlara daha iyi tutunması ve ilerde kabarmaması ve soyulmaması için mutlaka astar sürmelisiniz. Astar boyayı hazırlamakla işe başlayabilirsiniz. Bunun için astar boyanın kovasının üzerinde yazan inceltme oranlarını okuyup harfiyen uygulamalısınız. Öncelikle ihtiyacınız kadar astarı temiz bir boş kovaya dökün ve doğru oranda inceltici ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız astar boyasını yüzeye tek kat olarak uygulayın. Astarı uygularken akıntı olmaması için iyice tarayın ve yüzeye fazla yükleme yapmayın. Astar işlemi bittikten sonra kuruması için işlemlere ara verin.
Tavan Nasıl Boyanır
Tamir zımpara ve astar uygulaması tamamlandıktan sonra işe tavanları boyamakla başlamalısınız. Tavan boyasını da yine doğru oranda ayarladıktan sonra rulo ve fırça ile boyamaya başlayabilirsiniz. Tavanları boyamaya ilk olarak eğer tavan diplerinde kartonpiyer varsa öncelikle kartonpiyerleri boyamakla işe başlamalısınız. Diplerde kartonpiyer yoksa o zaman rulonun giremediği köşeleri kestirme fırçası ile kestirme yapıp sonra rulo ile geniş bölümleri boyamalısınız.
Tavanı boyamaya bir köşeden başlayarak diğer köşeye doğru boyayarak ilerlemelisiniz. Birinci kat boyayı dikey uyguladıysanız ikinci kat boyayı tam tersi yönde yapmalısınız. Katlar arası mutlaka kuruma sürelerini beklemelisiniz. Tavan da iz ve dalgalanma olmasını istemiyorsanız kesinlikle kaliteli bir tavan boyasını tercih etmelisiniz. Dalgalanma olmaması için tavanı iyi tarama yapmalı ve yüzey de atlama yapmadan yapmadan tek seferde bir tavanı boyamalısınız.
Boya Rehberi
Duvar Nasıl Boyanır
Tavan boyama işlemleri bittikten sonra duvar boyamaya başlayabilirsiniz. Duvar boyasını da yine doğru oranda ayarladıktan sonra boyamaya kestirme yaparak başlamalısınız. Duvarları önce kapı pencere ve süpürgelik üstlerini kestirme yapıp sonra tavan diplerini kestirme yaparak devam etmelisiniz. Birinci kat kestirme bittikten sonra rulo ile geniş alanları boyayabilirsiniz.
Fırça ve rulo kullanırken yüzeye fazla boya yüklememeye özen göstermelisiniz. Yine tekrarlıyorum yüzeyde iz ve dalgalanma olmasını istemiyorsanız kesinlikle kaliteli boyaları tercih etmelisiniz. Kaliteli boyalar hakkında ve boya markası önerisi için bizi arayabilirsiniz. 0532 574 86 01 Size bu konuda elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız. Asıl konumuza dönecek olursak birinci kat boyama bittikten sonra işlemlere 5-6 saat ara verip boyanın kurumasını beklemelisiniz. Sonra ikinci kat boyayı uygulamalısınız.
Kapı Nasıl Boyanır
Badana işlerini bitirdiniz kapılarınızı da boyamak istiyorsunuz o zaman temizlik yapmadan kapıları da boyamalısınız. Öncelikle kapıların üstündeki tozu kiri temizlemelisiniz. Sonra kırık ve zedelenmiş yerlerine ahşap macunu çekmelisiniz. Tamir yerleri kuruduktan sonra zımpara yapıp tozunu almalısınız. Daha sonra boyayı doğru oranda ayarlayıp parmak rulo ve kestirme fırçası ile 2 kat boyamalısınız. Kapı boyarken önce kapının dar yerlerini kestirme yapıp sonra rulo ile üzerinden tarama yaparak boyamalısınız. Kapıları boyarken kapı kollarını ve aksesuarlarını sökmeli veya maskeleme bandı ile kapatmalı. Kapıların boyama işleri de bittikten sonra temizlik yapıp yepyeni evinizin keyfini sürün.
Cevap Yok