Seramik Nasıl Boyanır: Adım Adım Rehber

Seramik Boyama: Püf Noktaları ve İpuçları

 

Seramik nasıl boyanır: Seramik yüzeyleri boyamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Seramiklerin yüzeylerini iyice temizleyin. Seramik yüzeylerinin üzerinde kiri ve yağlar bulunmayacak şekilde iyice temizleyin. Bunu yapmak için sabunlu su kullanabilir. Ayrıca daha etkili temizleme malzemesi de tercih edilebilir. Temizleme işlemi bittikten sonra iyice yüzeyi kurulayın.

 

Seramik yüzeyine boya uygulamadan önce mutlaka parlak yüzey astarı yapın. Özellikle Seramikleriniz çok parlaksa bu işlemi kesinlikle atlamayın. Boya çözücüde kullanabilirsiniz ama çok sert bir yüzey olduğu için seramik yüzeyleri bu işlem pek etkili olmayabilir.

 

Yüzeye uygun astar boyayı kullanın: Satın aldığınız boya firmasının kendi astarını alıp kullanmaya özen gösterin. Farklı bir firmanın astar boyası son kat boya ile uyumsuzluk yapabilir. Bu nedenle aynı markanı ürünlerini tercih edin.

 

Astar boya uygulaması: İşleme astarı boş ve temiz bir kovaya dökerek başlayın. Astar kullanıma hazır bir ürünse eğer sadece karıştırarak uygulamaya başlayabilirsiniz. Fakat kullanıma hazır bir ürün değilse öncelikle astarı inceltmeniz gerekmektedir. Bunun için ambalajın üzerinde yazan inceltme oranı kadar inceltici ilave ettikten sonra homojen bir kıvama gelinceye kadar karıştırın.

 

Uygulamaya fırça ile kestirme işlemini yaparak başlayın. Kestirme yaparken astarı yüzeye iyice yedirerek ve yayarak uygulayın. Daha sonra parmak rulo ve daha büyük rulo kullanarak geri kalan geniş alanları astarlayın. Astar yaptıktan sonra en az 24 saat uygulamaya ara verin. Bu ara astarın iyice kurumasını ve kemikleşmesini sağlayacaktır.

Seramik Nasıl Boyanır: Adım Adım Rehber

Boya uygulaması: Öncelikle boyanızın ambalajında yazan uygulama talimatlarını okuyun. Çünkü her firmanın ürünü diğer firmadan farklılık gösterebilir. Bunun için ürünle ilgili talimatları bilmeniz sizin için faydalı olacaktır. Ürünle ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olduktan sonra artık uygulama aşamasına geçebilirsiniz.

 

İşleme öncelikle boyayı boş bir kaba boyanacak yüzeye yetecek kadar dökün. İnceltilmesi gerekiyorsa önce inceltici ekleyin gerekmiyorsa bu şamayı atlayın. Boyayı homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın boyanız artık uygulamaya hazır. Önce boyama uygulamalarında her zaman olduğu gibi kestirme yaparak işleme başlayın. Sonra geniş alanları rulo ile tamamlayın.

Birinci kat uygulamayı tamamladıktan sonra kuruması için 24 saat ara verin sonra ikinci kat uygulama yapın. İkinci kat da aynı şekilde uygulayın ve son kontrolleri yapıp uygulamayı tamamlayın.

 

NOT: Duvarda fırça izi kalmaması için boyayı yüzeye iyice yayın ve yatay olarak fırça ile tarama yapın.

Duvarda rulo izi kalmaması için ruloyu W veya V şekli çizerek boya uygulayın ve atlama yapmamaya dikkat edin. Yüzeye eşit oranda boyayı yaymaya özen gösterin ve seramik yüzeyine fazla boya yüklemeyin. Katlar arası kuruma sürelerine uygun. Bu adımları doğru izler ve doğru uygularsanız mükemmel sonuçlar alırsınız.

 

Banyo fayansı hangi boyayla boyanır?

Banyo fayansını boyamak için, su geçirmez bir seramik boya veya epoksi boya kullanılır. Banyo fayansı, nemli ortamlarda kullanıldığından, normal seramik boyalarının su geçirmez olmaması, boyanın çabuk aşındırılmasına neden olabilir. Bu nedenle, banyo fayansı için özel olarak tasarlandığı düşünülen su geçirmez seramik boyaları veya epoksi boyaları kullanılması önerilir.

Seramik boyaları, genellikle kuruduklarında havada kurur ve yüzeyde ince bir kaplama oluşturur. Epoksi boyaları ise, kuruduklarında sert ve dayanıklı bir kaplama oluşturur. Epoksi boyaları, daha fazla dayanıklılık ve su geçirmezlik sağlarlar, ancak daha zor uygulanır ve daha pahalıdır.

Cevap bırakın