Plastik Boya Nedir, Özellikleri, Çeşitleri Nelerdir?
Plastik boya, su bazlı bir boya çeşididir. Bu tür boya, Alçıpan, Saten Alçı ve beton gibi yüzeyler üzerinde kullanılır ve genellikle daha düşük fiyata satılır. Plastik boya, daha az dayanıklı ve suya ve neme karşı daha dirençsizdir. Evler ve işyerleri gibi ortamlarda kullanım için idealdir. Plastik boya nedir, plastik boya özellikleri ve çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için, aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.
Plastik Boya Nedir?
Plastik iç cephe boyası nedir, Çok fazla kafa karıştırıcı kimyasal detaylara girmeden, plastik boyanın ne olduğunu hemen belirtelim. Plastik boya, su bazlı boyanın bir çeşididir. Silinemeyen, mat görünümlü, su bazlı boyalara plastik boya denir. Su bazlı plastik boya nedir, Plastik boyalarda genellikle silikon katkısı olmaz ve temizlenebilme özelliği de yoktur. Fakat, nadir de olsa, silikonlu plastik boya da vardır. Fakat, plastik boya silikonlu olsa bile; silinme özelliği yoktur.
Silikonlu Plastik Boya Nedir?
Silikonlu plastik boya içerisine sıvı silikon eklenmiş plastik boya demektir. Halk arasında silikonlu boya silinebilir olarak algılansa da; her silikonlu boya silinemez. Üretim aşamasında bir plastik boyanın içerisine silikon katılsa da; silinebilme özelliğine sahip olamaz. Ayrıca, silikonlu da olsa; tüm plastik boyalar mat görünüme sahiptir.
Plastik Boya Nerelerde Kullanılır?
Plastik boya nerelerde kullanılır, Plastik boya genellikle sıvalı yüzeylerde kullanılsa da; saten alçılı yüzeylerde ve alçıpan yüzeylerin de kullanılabilir. Plastik boya iç cephe duvarlarında kullanılır. Yağlı boya üzerine direkt olarak kullanılmaz. Fakat, geçiş astarı yapılarak uygulanabilir. Plastik boya ile boyayabileceğiniz yüzeyler şunlardır:
- Tüm alçı çeşitleri
- Alçıpan yüzeyler
- Beton ve hazır beton
- Tüm sıva çeşitleri
- Plastik boya üzerine
- Su bazlı silikonlu silinebilir boyalar üzerine (astardan sonra)
- Yağlı boya üzerine (geçiş astarından sonra)
Plastik Boya Nasıl Temizlenir?
Plastik duvar boyası nasıl temizlenir, plastik boya nasıl silinir? Yukarıda bahsettiğimiz gibi plastik boyanın silinebilme özelliği yoktur. Plastik boyalar çeşitli kalitede üretilse de sürtünmeye dayanıklı değildir. Fakat, üretici firmalar üst kalite plastik boyalara bir miktar sürtünme direnci kazandırarak hafifçe silinebilme özelliği verebilir. Bir plastik boyayı silmek zorunda kalırsanız; nemli temiz bir bez ile silin. Aşırı derecede bastırarak silinen ve üzerinde deterjan kullanılan plastik boyaların rengi çıkar, beze gelir, leke duvarda yayılabilir. Bu nedenle, kirlenen bir plastik boyayı temizlemek yerine üzerini tekrar boyamak en iyi seçenektir.
Plastik ve Silikonlu Boya Farkı
Plastik boya silikonlu boya farkı: Silikonlu silinebilir boya da vardır, plastik silikonlu boya da. Yukarıda bahsettiğimiz gibi plastik boyaları silinemez ve görünümü tam mattır. Su bazlı silinebilir boyalar ise; yarı mat, ipek mat, soft mat görünümünde olabilir ve silinebilme özelliğine sahiptir.
Plastik Boya Nedir, Özellikleri: Özet
- Plastik boya nedir ve ne amaçla kullanılır?
- Silikonlu plastik boya nedir ve ne amaçla kullanılır?
- Plastik boya ve silikonlu plastik boya arasındaki farklar.
- Plastik boya özellikleri: dayanıklılık, su ve neme karşı direnç, kuruma süresi, fiyat olarak daha ekonomiktir.
- Silikonlu plastik boya özellikleri: hızlı kuruma süresi, düşük fiyat, az dayanıklılık, az su ve neme karşı direnç.